Gázfröccs

Ami érdekli a kor emberét, a gázpedáltól a csöcsökön át a fröccsig húzódó tartományban! Írj ha mersz! - ide: gazfroccs@gmail.com

Friss topikok

Címkék

alkohol (2) alone (2) autó (3) cica (2) forever (2) kép (20) képek (2) képkazal (2) kígyó (2) kutya (2) macska (2) munka (2) parkolás (2) pia (2) poén (3) sör (3) szar (2) vélemény (2) vicc (3) vicces (2) videó (4) zene (5) Címkefelhő

A Pálinka életérzés

2010.10.01. 10:49 Big Gun

Vidéki vagyok, nem tagadom. A Pálinka nálunk nem csak egy ital, amit megveszünk vagy lecsapolunk a nagyfater demizsonjából a péntek esti buli előtt, hogy aztán magunkon kívül pörögjünk a kocsma padlóján mint egy LSD-t nyalt teknősbéka. A Pálinka számunkra hitvallás, az élet sava borsa. Nem kell a reggeli kávé és mellé egy cigi, hogy beinduljunk mint egy ledermedt diesel, elég ha bekapsz egy kupica házit és garantált az ébredés. A véred felforr a hajszálerek kitágulnak az érzékied hírtelen felerősödnek aztán letompulnak. Indulhat a nap.
 

"A Pálinka számunkra hitvallás, az élet sava borsa."


Nem értem a mai fiatalokat. Odamennek a pulthoz és kérnek valami rövidet, gyorsan csak olcsó legyen. Decivel isszák, mert ők majd tudják, pedig még csak nem is sejtik mi a lényeg. Aztán másnap azon röhögnek, hogy „úúúú öcsém atom buli volt, semmire nem emlékszem”. De, hogy mi is a lényeg? Nem a helyszín és nem az, hogy mennyi lapul a zsebedben. Nem számít, hogy éppen 100-an vagytok egy kocsmában vagy csak ketten a haverral a garázsban egy szakadt kanapén ülve. És higgyetek nekem, még csak nem is a szilva, ami már kitöltve áll az asztalon, mert az csak a közeg, ami kapcsolatot termet. A lényeg a harmónia, amit az ital megteremet a társaságban, legyen az úri vagy egyszerű kispolgári. A Pálinka egyenrangúságot jelent, mikor iszod nem számít honnan jöttél, a pesti elitből vagy csak a szomszéd kertből. Az egyik azért issza, mert ritkán teszi, a másik azért mert szinte mindig. Megfigyeltem, hogy a nagyvárosi emberek körében kuriózum számba megy, mikor ellátogatnak a vidéki rokonokhoz és házival kínálják Őket. Nagyokat nyelnek és ráncolják a homlokukat, aztán elhangzik az gazdának oly jól eső mondat: „ez igen, jó erős”. És ez a kulcsszó, az ERŐ a spiritusz, ami benne van minden egyes üvegben, minden egyes cseppben és csak azt várja, hogy átadhassa magát az embernek. Mikor megisszuk érezzük, hogy szétárad bennünk az a megfoghatatlan energia, amit kizárólag akkor tapasztal az ember mikor Pálinkát iszik. Miután begurítod a szádba, hirtelen elkezd bizseregni a nyelved és szószerit megbódít a gyümölcs aromája. Sokáig nem ízlelgeted, mert le kell mennie, hogy újabb fázis következzen. A nyelőcsöved szinte lángol miközben csorog lefelé, aztán hirtelen elmúlik minden. Egy pillanatra csendbe burkolózik a világ és libabőr fut végig a hátadon. Aztán lassan, halkan visszhangozva beszűrődik az agyadba a zene, ami a zenegépből szól, a pillanat szinte tökéletes, behunyod a szemed és már tudod, a pálinkát csak nyugodtan, szépen ahogy a csillag megy az égen!

A bejegyzés trackback címe:

https://gazfroccs.blog.hu/api/trackback/id/tr382321061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

suzildi (törölt) 2010.09.30. 14:19:09

Kedves Big Gun!
Már most mondom, te vagy a nyerő!
Mert ez az igazi, eredeti PÁLINKA POSZT!
Bár én is tudok egyet, de nem ilyet..
Egy vidéki ismeri igazán a pálinka szó "erejét". Vagyis arra gondolok, az egyszerű ízét, elkészítését, aromáját, hangulatát, hagyományát. Vidéken becsben tartják a pálinkát. A városban, bizony a szórakozóhelyeken, kocsmákban, mini ABC-kben ha "ütőset" akarnak inni valakik, pálinkát vesznek! És egy üveg le is megy a torkukon! na, ez az... Már semmi sem a régi. Nincs az a kis kupica és kész. Nincs az az ízlelés: na, ez finom... Egy vidéki még tudja értékelni a pálinka fogalmát! :)
Valamikor egy tanyán évekig disznóvágáson vettem részt. Nincs is jobb annál, mikor hajnalban, a hideg ellen, a nagy munkák előtt egy (1) kupicát megittunk és dologra fel, órákig. És kellemesen át melegettünk, kicsit vidámabbak lettünk, és a pálinka íze finom volt a szánkban. Mégsem lettünk RÉSZEGEK tőle!
:)

Big Gun 2010.10.01. 09:44:22

@suzildi: Köszönöm az elismerő szavakat! És valóban egy disznóvágás hangulatánál nincs is jobb. Tavaly télen 2x is volt alkalmam átélni a gumicsizmába fagyott nagylábujj és a pálinka melengető érzését egyszerre.

sounman 2010.10.03. 19:34:03

Pesti elit. Jóvicc. Pesti vagyok és szerintem pestnek köze nincs az elithez. Éljen vidék meg kicsit Pest is mert nem olyan rossz, én elvagyok. Jó poszt.:)
süti beállítások módosítása